Weitenberg

De Reis, de samenspraak van de vogels

Het project” De Reis, de samenspraak van de vogels is een expositie van schilderijen, werken op papier en ruimtelijke werken waar ik twee jaren aan heb gewerkt.

Deze werken zijn geinspireerd door het verhalende allegorische gedicht van Farid ud-Din Attar. Een Perzische dichter die leefde van 1119 tot 1233 en behoorde tot de groep van dichters die glans hebben gegeven aan de eeuwenoude mystieke literatuur.

In “De samenspraak van de vogels”  wordt verteld hoe de vogels van de wereld bij elkaar komen onder aanvoering van de kleine wijze Hop. Deze grote groep vogels, die de menselijke zielen voorstellen, hebben hun zinnen gezet op een bezoek aan het geheimzinnige hof van Simoerg, de koning van de vogels en het symbool van de goddelijke eenheid die alle veelheid omvat. Om deze koning te vinden moeten de vogels wel een lange, moeizame reis ondernemen. De hop legt de route uit en vertelt de vogels dat de reis niet zonder gevaren zal zijn. De pelgrim vogels moeten op hun barre tocht zeven valleien oversteken. Zo zijn er de vallei van het zoeken, de vallei van de liefde, die van de onthechting, de eenheid, de verbijstering en tot slot de vallei van de armoede en uitwissing oftewel de dood, die de vogels moeten doorkruisen en overleven. Het leidt tot grote onrust bij de vogels, het gekakel en gekwetter is niet van de lucht. Veel vogels hebben zo hun argumenten en excuses om niet mee te gaan. Talloze vogels overleven deze reis niet maar zij die de tocht wel overleven, bereiken tenslotte het doel dat hun voor ogen stond. In deze tentoonstelling werd mijn verbeelding van de diverse valleien getoond. Daar omheen fladderen, vliegen en rusten de vogels die het aangedurfd hebben om “de Reis” te ondernemen. De vogels zagen als een berg tegen de reis op maar de doorzetters zullen slagen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Weitenberg

Thema door Anders Norén