Weitenberg

over


Ik ben een beeldend kunstenaar die schildert in de romantische traditie. Ik probeer aan het gewone een diepere betekenis te geven, aan het alledaagse een geheimzinnig uiterlijk, aan het bekende de waarde van het onbekende en aan het eindige de schijn van het oneindige. (novalis)

” Laat me romantiseren!

Romantiseren duidt vooral op vervreemding, de kunst om op een aangename manier de wereld te vervreemden. Romantiseren is een manier voor mij om de dingen vreemd te maken en tegelijk vertrouwd en aantrekkelijk. Een herstel van de oorspronkelijke betekenis van de wereld. Het onvoorstelbare voorstellen, het onzichtbare zien, voelen wat niet voelbaar is, presenteren wat niet verschijnt. Als je kijkt naar de huidige trends in deze tijd, kun je concluderen dat er een duidelijke behoefte is aan het ervaren van een mystiek gevoel. Mensen willen meer dan alleen het materiële. Ze hebben spirituele verdieping nodig. Ze willen ontsnappen aan de harde realiteit. Naar mijn mening is er weer behoefte aan prachtige beelden en verhalen, die associaties oproepen met het gevoel van ontsnapping. Zich voorstellen in een andere wereld te zijn vol sprookjes, fantasie en verrassingen, beelden vol met een geïdealiseerde realiteit, vol verlangen naar de eeuwigheid.

Sinds 1996 maak ik werk, passend binnen een door mij gekozen thema. Natuur, het paradijs, de verwondering, en de droom werden achtereenvolgens verbeeld. Ook is de literatuur, verhalen en oude sagen en mythen een grote inspiratiebron.
Elk thema giet ik in de vorm van een project. Het thema is voor mij geen keurslijf maar meer een kapstok. Het uiteindelijke tastbare resultaat van dit zoekproces is een serie schilderijen, tekeningen, gouaches, aquarellen, foto’s, fotocollages en soms etsen. Afhankelijk van het thema kan het werk abstract of figuratief zijn of een combinatie van beide. Ik creëer krachtige figuratieve picturale schilderijen, theatraal en soms monumentaal in beeld en vorm. Het materiaal is vaak duidelijk aanwezig. Mijn doeken zijn in lagen opgebouwd. Het gebruik van kleur is expressief.

© 2024 Weitenberg

Thema door Anders Norén