Weitenberg

Edda…de noorse mythen

De noorse mythologie is, zeker in West-Europa, een van de bekendere mythologieën, samen met onder andere de Griekse, Romeinse, Egyptische en de Germaanse mythologie. Van deze laatste mythologie maakt de noordse mythologie deel uit; ze kent grotendeels dezelfde goden en helden. Het gaat over de goden en hun helpers, hun woonplaatsen het Walhalla, en hun eeuwige tegenstanders, de reuzen. Het gaat over de schepping, vernietiging en herschepping van de wereld.

allereerst de goden oftewel de hoofdrolspelers….

de schilderijen

de tekeningen

Odin is de oppergod en wordt ook wel Alvader genoemd…hij reist vermomd van plaats naar plaats om de wereld te zien zoals mensen die zien. Wanneer hij onder ons wandelt, doet hij dat in de gedaante van een rijzige man en draagt hij een mantel en een hoed.

de collages

de waan

De Wanen zijn vruchtbaarheidsgoden, goden van de zee en de overvloed. Daar waar de Asen als uitgesproken handelende en vaak strijdende goden werden gezien, golden de Wanen als rijk, rijkdom schenkend, de patronen van vruchtbaarheid, geluk en vrede en, samen met de Asen, van eenheid.

het verhaal van Sif

Thor is getrouwd met Sif. Loki schoor de gouden haren van Sif af, waarna Thor eiste dat hij voor nieuwe haren zou zorgen.

Het verhaal van Brisingamen

 Freya bezat voor een Noordse godin veel attributen. De bekendste hiervan is het Brisingamen-halssnoer. In het Flateyjarbók is een verhaal overgeleverd over de manier waarop zij dit sieraad in haar bezit kreeg: de makers van deze ketting waren vier dwergen. Deze dwergen eisten van haar dat zij met elk van hen één nacht zou doorbrengen…dan was het sieraad voor Freya

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Weitenberg

Thema door Anders Norén